Vi alle har vel opplevd det? Å føle at vi ikke har nok timer i en dag. Kankje har du mye jobb eller skole på gang, kanskje prøver du å skvise inn litt ekstra alenetid etter barna har lagt seg, eller kanskje føles det godt å bare se eeeen episode til på kveldstid. Hva er det som da pleier å bli nedprioritert?
….søvn.
Søvnmangel handler ikke om å ha en natt eller to med dårlig søvn. Søvnmangel kan nemlig komme litt snikende på, dersom man sover en time eller to kortere hver dag kan det plutselig slå deg. Før du vet ordet av det har du følt deg litt tom en hel uke uten å helt vite hvorfor.
Dette pleide å skje i perioder. Jeg trodde jeg naila alt i livet
Jeg hadde skole, jobb, egne prosjekt, kjæreste og et sosialt liv. Det er jo tross alt mange timer i en dag. For å få plass til alt i en dag ble søvn derfor nedprioritert. Jeg var bestemt på å våkne kl 6 tross for at jeg ikke la meg før kl 12. Etter hvert ble det vankeligere å være en «bosslady» som hadde tid til alt. Jeg fikk 6-7 timer søvn, men gradvis ble alt tyngre. Aktiviteter jeg vanligvis elsker ble mindre gøy, jeg ble mindre glad og apetitten var høyere enn noen gang. Det værste er at i disse periodene så jeg ikke på meg selv som trøtt eller sliten, men som lat. Lat når jeg hoppet over noen av oppgavene jeg hadde planlagt.
Så hva skjer da? Jo jeg kjørte på enda hardere, mer jobb, flere prosjekter og mer trening. Helt til det plutselig sier PANG og det slår igjen mye hardere. En “drittperiode” kommer og jeg blir mer gretten, negativ, følelsesmessig ustabil, sulten og ikke minst så himla sliten.
Grunnen for at jeg skriver om akkurat dette er fordi mange (inkludert den yngre meg) ikke er klar over hvordan søvnmangel kan påvirke våre matvalg. Søvnmangel kan nemlig føre til økt apetitt og økt søtsug. Det er ikke snakk om viljestyrke, det er snakk om at din slitne kropp skriker ut etter rask energi.
Når vi ikke får nok søvn vil hormonene som regulerer appetitt endre seg. Vi har to hoved-hormon som regulerer appetitten vår. Ghrelin øker apetitt, mens leptin senker appetitten. Disse hormonene finner sin egen perfekte balanse når vi er godt uthvilt. Ved søvnmangel vil kroppen produsere MER ghrelin og MINDRE leptin. Nb; i disse studiene ble mindre enn 8 timer søvn regnet som søvnmangel.
Så hva skjer i praksis når vi har søvnmangel? vil vi være MER sulten, og føle oss mindre tilfredsstilt etter måltid.
Med andre ord: vi vil sannsynligvis spise mer.
Ved søvnmangel vil “belønningsenttet” i hjernen din reagere kraftigere på mat med høyt kaloriinnhold samenlignet med når du er utvilt.
Dette betyr:
Når du spiser, og til og med når du kun ser kaloririk, karbohydratrik og sukkerholdig mat vil du få en intens lyst/godfølelse ved søvnmangel.
– Så altså den plata med sjokolade vil se 10 ganger mer fristene ut enn den gjorde da du var utvilt.
OM ikke dette var ille nok:
Atferds kontroll-sentret i hjernen blir også påvirket ved søvnmangel, det blir mindre aktivt. Dette vil si at i tilegg til at sjokolade planta ser 10x mer fristende ut, vil evnen din ti å kontrollere deg selv også være lavere.
Supert. Mer fristende, og vanskeligere å holde seg unna. Ikke en super kobinasjon om målet er å begrense sukkerinntaket!
Dette er så klart individuelt. Noen fungerer bedre med mindre søvn en andre. Generell forskning foreslår at vi bør få minst 8-9 timer kvalitets søvn for optimal helse.
Noen praktiske tips til bedre søvn:
tilbake til toppen
@lisesofies
Jeg er her for å hjelpe deg på veien mot et kosthold som passer deg og din hverdag.
Takk,her er det som alltid mye nyttig og utfordrende, og til ettertanke 😊. Nydelige presentasjoner,du er flink du Lise,og for meg,meget seriøs på en god måte. Liker å lese det du legger ut🥰. Lykke til videre på din spennende reise🤗