Har du lagt merke til at du har mer søtsug i visse perioder? Kanskje har du også lagt merke til at disse periodene er før menstruasjon?
Sterkere søtsug før menstruasjon er reelt, og dette er bevist gang på gang gjennom ulike studier. Forskere har vært interessert i hvorfor vi har søtsug, hvilken mat vi har søtsug etter og hvordan vi kan minimere dette helt siden 1950-tallet.
Det er kanskje ikke en overraskelse hvilken type mat det er vanligst å ha matsug etter? Karbohydratrik, fet og søt mat.
Imidlertid er det verdt å nevne at populasjonen som oftest blir studert er kvinner i den vestlige kulturen. I andre steder i verden ser vi at folk har hyppigere sug etter andre ting. I japan er den vanligste matvaren å ha sug etter ris, mens kun 6% rapporterte sug etter sjokolade. Dette tyder på at kultur spiller en vesentlig rolle, og at denne lysten er avhengig av preferanse, tilgjengelighet, og vaner.
Det finnes en rekke teorier og forklaringer bak hvorfor søtsug oppstår før menstruasjon hos kvinner. Selv om forskere ikke har blitt enig om en grunn til at de oppstår, så finnes det noen ledende teorier.
Karbohydrater kan øke konsentrasjonene av serotin (et signalstoff) i hjernen som ser ut til å redusere depressive symptomer. Ved å øke inntaket av karbohydrater, vil det gi en kortvarig god følelse. Ut ifra dette kan man spekulere i om matsug etter karbohydratrik mat oppstår slik at en kan bruke mat som selvmedisinering for å håndtere ulike følelser og humør.
En annen forklaring bak søtsug er at kvinner bevist bruker mat som komfort. Siden vi assosierer mat med en behagelig følelse av å være mett, samt hygge og god smak, kan dette være en følelse vi ønsker å vekke når vi føler oss nedfor.
Andre studier foreslår at søtsug er regulert av hormoner. Studier har observert at kvinner ser ut til å spise mer når østrogennivå er lave og testosteron nivåer er høyere – altså det som skjer i lutealfasen (tiden mellom eggløsning og neste menstruasjon). Det motsatte mønsteret er observert i follikkelfasen (fra menstruasjonen begynner og frem til eggløsning) når østrogen nivåer er høye og tesoseronnivåer er lave.
Hver kropp reagerer ulikt, og hvordan din kropp reagerer er ulikt fra hvordan venninna di reagerer. Ved å bli kjent med sin egen kropp og syklus vil du finne ut hva som er “normalt” for deg og din kropp.
tilbake til toppen
@lisesofies
Jeg er her for å hjelpe deg på veien mot et kosthold som passer deg og din hverdag.